Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın kuzey batısında, 2400 rakımlı Koçdüzü Yaylası'ndaki Adalı Göl'de bulunan üç yüzen adacık, ziyaretçilerin ilgisini çekerken, çevresindeki doğal güzelliklerle birlikte keşfedilmeyi bekliyor.
Köçdüzü yaylasında Türkiye'nin keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerinden Adalı (Didizuğa) Göl'deki yüzen adaları da bünyesinde barındırıyor. Toprak parçalarının kopmasıyla oluşan üç yüzen adacığın kara ile ilişkisi bulunmuyor. Ortalama çapı 10 metrekare ile 40 metrekare arasında değişen adacıklar, kara ve göl tabanı ile bağlantıları olmadığı için rüzgarla birlikte yer değiştiriyor. Adacıkların üzerlerindeki bitkiler de yelken görevi görüyor.


Yaylada yaşayanlar adaların yer değiştirmesine göre hava tahminlerinde bulunuyor. Gölde üç yüzen adacığın yanı sıra irili ufaklı 20 sabit adacık da bulunuyor.

Türkiye genelinde üzerinde yüzen adacık bulunduran en büyük doğal göl olduğunu öne süren yaylacılar, ''Adalar rüzgarın yönüne göre hareket ediyor. Dedelerimiz adaların duruşuna göre hava tahmini yapardı. Yüzer vaziyette 3 adacığımız var. Hareket edenlerden biri 40 metrekare dolayında bir alana sahip. Hareket etmeyen adalar da var, onların da ileride hareket edeceğini düşünüyoruz. 30 senedir buradayım, buradaki güzelliği hiçbir yerde görmedim'' diye konuştular.


Köçdüzü Yaylası'nın zirvesi yaklaşık 2600 metre yüksekliğe sahip. Tepeden bakıldığında bir tarafta dünyanın cenneti Adalı Göl, diğer tarafta ise cehennem diye adlandırabileceğimiz sarp uçurumlar. Manzara muhteşem, bir tarafta muhteşem göl manzarası, diğer tarafta Kaçkar Altı Parmak Dağları. Tek bir yerden bu kadar yeri görebilmek muhteşem bir duygu. Yöre halkı, bu çok yönlü manzaradan dolayı buraya cennet-cehennem tepesi adını veriyor.


Öte yandan, sonbahar aylarında renk cümbüşünün yaşandığı Kaçkar Dağları'nda, vadilerden akan şelaleler, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Her mevsim ayrı güzellikleri barındıran Kaçkar Dağları, zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle görenleri büyülüyor. Sonbahar aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle doğa farklı renklere bürünüyor. Kaçkar Dağları'ndaki vadilerde sonbaharla birlikte oluşan renk cümbüşü, kışın yaklaştığının sinyalini veriyor. Beyaza bürünmüş dağlar ise sonbaharın güzelliklerini pekiştirip, ziyaretçileri adeta büyülüyor.



Sonbaharla birlikte yüksek kesimlerdeki yaylalarda yaşayanlar, daha alçak kesimlerdeki köylerine göç ediyor. Yaylacılar, dönüş yolunda bu güzelliklere tanıklık ediyor.













Editör: TE Bilisim