Aslen Rize Ardeşenli olan bilim adamı olan Doç.Dr.Behçet Açıkmeşe NASA’da önemli projelerde yer almaya ve damga vurmaya devam ediyor. NASA son olarak yeni gezegenler keşfetmek için hassas iniş teknolojisi testlerine başladı.

Projeye göre NASA, daha önce hiç ziyaret edilmemiş gök cisimlerine ziyaret etmek istiyor. Bunun için Mars’a düzenlenecek olan gezi için şimdiden hassas iniş sistemiyle ilgili testlerine başladı. Jet Propulsion Laboratuvarı’nda çalışan mühendisler, Aralık ayında yapılacak Otonom Alçalma ve Hızla Yükselme’nin test sürüşleri için bir roket kullandı. Yapılan test sürüşlerinin her ikisinde de iniş sisteminin devreye girebilmesi için roketin 1066 metre yüksekliğe erişmesi gerekiyor.

LazBilimAdamıNasadaYeniKeşifPeşinde-3NASA yeni gezegenleri, uyduları, asteroidleri ve kuyruklu yıldızları ziyaret etmeyi planlıyor fakat bunun gerçekleşebilmesi için buna uygun iniş sistemlerinin olması gerekiyor. Üzerinde çalıştıkları bu sistem, uzay aracının kayalık ya da tehlikeli arazilerde kendisine en uygun alanı bulmasını ve buraya iniş yapmasını sağlayacak.

NASA’nın yaptığı testlerde son derece başarılı olduğu söyleniyor. Şimdilik uzay için yeterli seviyeye ulaşılmamış olsa da NASA’nın üzerinde çalıştığı teknolojinin bu soruna çözüm bulacağına inanılıyor.

Bu önemli projeye büyük katkılar sağlayan Rizeli bilim adamı Doç.Dr.Behçet Açıkmeşe, sadece Rizelilerin ve Karadenizlilerin değil tüm Türkiye’nin gururu olmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim