Türkiye’de Şehir Hastanelerinin kurulması öngörülen yerlerden biri de Rize olması hasebiyle, projenin hayata geçirilmesinde yoğun olarak arsa arayışı içinde olunması karşısında, ilgililere tekrar hatırlatıyoruz; bunun için tek yer Pazar Hamidiye üstü geniş alanlardır.

Her ne kadar Şehir Hastanesi deniyor demek istense de bu demek değil ki Rize il dahilinde hizmet verecek. İsteriz ki, hudutları aşsın Gürcistan’ın ötesine Türki Cumhuriyetlerine kadar namı yürüsün. Rize’nin bu coğrafyadaki yeri Türkiye’nin de tek şansı olmaktadır.

Rize’de büyük çapta Devlet Hastanesi, Üniversite Araştırma Hastanesi, Kaçkar Devlet Hastanesi ve iki özel hastane bölgeye yeter ve artar bile; yeter ki uzman hekim kadrosu tamamlansın.

Şehir Hastanesi gibi dev bir eser için ilk başta 400 dönüm dolayında düzgün ve boş bir arazi aranırken 200 dönüme indirildiği söylemi belli ki, bir zaruretin ifadesidir. Nitekim aranan evsafta yer bulmak zordur. Bir kez daha çağrı yapıyoruz. Köy ve köşe bucak arayıştan vazgeçilsin. Tepeleri silmekten, hafriyatlardan ve de demir kazıklarla temel atma risk ve külfetlerine girilmeden önce ille de Pazar Hamidiye meydanlarının görülmesi isteniyor. Rize zevatının bundan böyle herhangi bir yatırım kabul edecek durumda olmadığı anlamalıdırlar. Rize merkez sürekli denize doğru açılmakta olmasına rağmen yayalar ve araçlar için adıma atacak yer kalmadı. Dışarıdan şehre gelmek durumunda olanlar ya otomobillerini kullanamıyor ya da uzak semtlerde park etmek durumunda kalıyorlar. Hal böyleyken Şehir Hastanesi için binlerce insanı nerede tutacaksınız? 400 dönüm yer bir bakıma bunun için öngörülmektedir. Katlı otopark inşaatları pahalı yatırım olduğu gibi bölge insanımıza uygun da düşmemektedir. Sonuç olarak Rize merkez beyemahal etrafa ve özellikle ilçelere doğru yayılıp serpilmelidir. Yoksa “avuç içi kadar şehir” yakıştırmasından beri kalmayacaktır.

                                                                                                              Ardeşenin Sesi Gazetesi

Editör: TE Bilisim