Organik Çay Üretimi Bilgilendirme Toplantısı Ardeşen'de yapıldı.

Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Ardeşen Kaymakamı Emrah Yılmaz, Fındıklı Kaymakamı Vedat Yılmaz,  Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, Prof. Dr. Ayten Namlı, Prof. Dr. Süleyman Turan, Trabzon Tarım Kredi Bölge Müdürü Süleyman Eğilmez, Gıda Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürü Şafak Bulut, oda başkanları, Kooperatif ve Sivil Toplum Örgütü başkanları, çay üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

YAZICI: "ÜRÜN KAYBI KARŞILANACAKTIR"

Bakanlık Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı "Sadece Fırtına'nın doğusu değil, 8 ay sonra tamamıyla çayda organiğe geçilecek. Ayrıca müstahsilin endişesi olan % 60'lara varan verim kaybı olmayacak. Olursa bu Bakanlığımız tarafından karışılacaktır." dedi.

Bölgede çay olmazsa yaşamın olmayacağını, çayın bölge için can damarı niteliği taşıdığına dikkat çeken Müsteşar Dr. Nusret Yazıcı "Organik çayın bölge için kurtuluştur. Çayda organiğe geçiş sürecinde elbette sıkıntılar olacaktır. Zahmetsiz rahmet olmaz. Bakanlığımız ve Çaykur Genel Müdürlüğümüz ile beraber bu süreci halkımıza iyi anlatacağız ve ilk etapta Fırtına'nın doğusunda kalan ilçeler, 8 ay sonra da tüm bölgede Organik Çay Tarımına geçilecektir. Gübresini şimdiden alan vatandaşlarımızın mağduriyetleri de giderilecektir." şeklinde konuştu.

SÜTLÜOĞLU: "ORGANİĞE ERKEN GEÇENLER ŞANSLIDIR"

Tarihi bir toplantı için Ardeşen'de bir araya geldiklerini vurgulayan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu "Vatandaşlarımız mağdur edilmeden Organik Çay Tarımına geçilecektir. Erken organiğe geçen bölgeler şanslıdır. Organik kötü bir şey olsa neden biz memleketimizin kötülüğünü isteyelim. Sıkıntılar olacaktır, normaldir. Gübrelerini şimdiden alanların mağduriyetleri elbette giderilecektir. 3 litre sıvı gübre ile 20 litre su karıştırılarak karışım çay yapraklarının üstüne püskürtülerek gübreleme işlemi gerçekleştirilecektir. Organik çayın faydalarını anladığımız zaman neden erken geçmedik diye pişman olacağız. Kimyasal gübrenin kullanımı sadece çayımıza değil, toprağımıza ve diğer ürünlerimize de zara veriyordu. Bu sürecin müstahsillerimiz için çok iyi olacağını belirtmek istiyorum. Müsteşarımızın da belirttiği gibi yaşanacak olan verim kaybından kaynaklanan zararlar Bakanlığımızca karşılanacaktır." ifadelerini kullandı.

BÖLGE HALKI 2018'DE ORGANİK ÇAYA GEÇİLMESİNİ İSTİYOR
Toplantıya katılan çay kooperatif temsilcileri, ziraat oda başkanları ve çay müstahsilleri Organik Çay Tarımına kesinlikle karşı olmadıklarını, karşı oldukları konunun; sürecin altyapısının oluşturulmadığı ve zamanlamanın yanlış olduğuna dikkat çektiler. Organik Çay Tarımına geçilmesinin bu yıl ertelenmesini ve 2018 yılı itibariyle çayda organiğe geçilmesini isteyen müstahsiller ve kooperatif ile oda başkanlarının şikâyet ve isteklerini bakanlık temsilcileri not aldı.

Organik Çay tarımı ilk etapta Giresun'un Eynesil ilçesi, Trabzon'un Of ilçesi, Rize'nin İkizdere, Çayeli, Hemşin, Fındıklı, Çamlıhemşin, Ardeşen, Hopa, Borçka, Arhavi'de 324 bin dekar alanda 76 bin üretici ile başlanacak.

Editör: TE Bilisim