Ardeşen Kivi Kooperatifi Başkanı Mehmet Hacısüleymanoğlu yaklaşan 2014 yılı kivi sezonu öncesinde basın mensublarına açıklamalarda bulundu. Hacısüleymanoğlu, Ardeşen’de kivi hasadının 5 Kasım’a kadar başlayacağını söyledi.

 

“30 MART’TAKİ SOĞUK VE YAĞIŞLI HAVA KİVİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

 

Ardeşen ve civar ilçelerde 30 Mart’ta yaşanan soğuk ve kar yağışı sonrasında 250 rakımdan yüksek bölgelerdeki kivilerin yandığını belirten Hacısüleymanoğlu “250 rakımdan yüksek yerlerde buluna kivi üreticilerimiz kivi alamamışlardır. Dolayısıyla bölgemizdeki 2014 yılı kivi rekoltesi düşmüştür.” Dedi.

 

“ŞEKERE ÖLÇÜM ORANLARINA GÖRE KİVİ HASADI HENÜZ YAPILMAMALI”

 

Sahil bölgesinde kivilerin olduğunu ve bunların şeker ölçümlerinin yapıldığını ifade eden Hacısüleymanoğlu “25 Ekim Cuma günü yaptırdığımız şeker ölçüm oranlarına göre merkezde şeker oranı 5 ile 5,3 ve Pirinçlik bölgesinde 6 ile 6,3 değerleri arasında değişiyor. Kivide şeker oranı 6,5 olmadan hasadı başlatmayacağız. 5 Kasım itibariyle kivi hasadına başlayacağımızı düşünüyorum.” Açıklamasında bulundu.

 

“KİVİ TABAN FİYATINI ÜRETİCİLERİMİZLE BELİRLEYECEĞİZ”

 

Kivi hasadı öncesinde 28 Ekim Salı günü saat 12:00’de Ardeşen Kivi Kooperatifi Hizmet Binasında üreticilerle bir toplantı gerçekleştireceklerini belirten Hacısüleymanoğlu “Bu toplantıda üreticilerimizle sezonu değerlendireceğiz. Kivi taban fiyatı konusunda da üreticilerimizin fikirlerini aldıktan sonra ortak görüşün hâkim olduğu bir fiyatı açıklayacağız.” Şeklinde konuştu.

 

“KİVİMİZ DÜNYA ÇAPINDA; ANCAK MARKA ÇALIŞMASINI BAŞARAMADIK”

 

Bölgede üretilen kivinin ana yurdu olarak bilinen ülkelerdeki kivinin aromasıyla eş değerde olduğunu söyleyen Ardeşen Kivi Kooperatifi Başkanı Mehmet Hacısüleymanoğlu “Marka çalışmasını başaramadığımız Rize Kivisi dünya çapında bir kaliteye sahiptir. Bölgemizde tarım ürünü olarak çayın olmasından dolayı kiviler çoğunlukla çay bahçelerinde yetiştiriliyor; ancak bu alanlardaki kiviye ruhsat verilmemektedir. Samsun, Ordu ve Yalova’daki kivi rekoltesi Rize’deki kivi rekoltesini yavaş yavaş egale etmeye başladı.” İfadelerini kullandı.

 

“KİVİ ÇAYA ALTERNATİF DEĞİLDİR; FAKAT KİVİ ASRIN MEYVESİDİR”

 

Ardeşen Kivi Kooperatifi Başkanı Mehmet Hacısüleymanoğlu konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Bizim çayımız dünya standartlarında çok kalitelidir. Kivi bu bölgede yetişen çaya alternatif değildir; ancak kivi asrın meyvesidir. Kivi 100 yıl değer kaybetmeden satılacaktır. Ardeşen üretilen kiviye bu sene rağbetin çok olduğunu görüyorum. Vatandaşlarımız acele etmemeleri gerekmektedir. Endişe etmesinler. En iyi piyasa şartlarında hem satıcılar hem de alıcılar zarar etmeyecektir. Makul ve mantıklı bir fiyatı belirleyeceğiz.”

Kaynak:Lazikahaber.com

Editör: TE Bilisim